Tanum Teleport

Om du har färdats längs E6:an i norra Bohuslän så har du antagligen lagt märke till de stora vita parabolantennerna som står där. Det är Tanum Teleport, numera kallad Företagsporten, och det är verkligen ett stycke svensk historia som är värd att uppmärksammas här i bloggen. Tanum Teleport, som ligger några kilometer söder om Tanumshede i Tanums kommun, var nämligen en markstation som huvudsakligen användes för överföring av telefoni-, data- och TV-trafik till andra kontinenter via satelliter i INTELSAT-systemet. Tanum Teleport invigdes år 1971, och i samband med invigningsceremonin den 18 december sändes det första bildtelefonsamtalet över Atlanten via satellit.

Anläggningen hade sin storhetstid på 80- och 90-talet, och på den tiden arbetade över 30 personer dygnet runt på Tanum Teleport som då hanterade en stor del av Nordens tele- och datatrafik till utomeuropeiska länder. En ökad konkurrens från de optiska fiberkablar som lades ut på oceanbottnarna mellan kontinenterna gjorde att verksamheten på Tanum Teleport stagnerade, och ett beslut togs att avveckla all satellitverksamhet där i början av 2000-talet. År 2002 stängdes Tanum Teleport ned. Antennerna står fortfarande kvar och en av dem används idag för internetkommunikation för en afrikansk telekomoperatör.

Här är en liten film som Telia gjorde om Tanum Teleport år 1997. Anläggningen hette från början Nordisk Telesatellitstation och ägdes gemensamt av teleförvaltningarna i Danmark, Finland, Norge och Sverige, men Telia och Sonera (Finland) blev sedan ensamma ägare. Det är väldigt spännande att höra deras visioner inför framtiden och hur man tänkte på utvecklingen då. Man kan konstatera att vi har kommit otroligt långt sedan dess!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *