Faxens vara eller icke vara

Hur länge sedan var det du använde en fax? Är du lite yngre är chansen stor att du aldrig har använt en. Jobbar du inom en myndighet är det kanske en del av ditt jobb. Fax, eller telefax som det egentligen heter, är en teknik för elektronisk bildöverföring via telenätet. Man kan alltså skicka text eller en bild till en annan fax som tar emot och skriver ut detta. Men det visste ni antagligen redan.

Ni kan ju tänka er vilken fantastiskt maskin detta var innan dagens teknik kom. Under det senaste decenniet har faxen alltmer spelat ut sin roll till förmån för exempelvis e-post. Idén är densamma – man ska kunna skicka något snabbt. Handlar det om fysiska papper är scanner snabbt och enkelt för att få papperet till datorn. Eller så tar man bara ett kort med mobilen och skickar via sms. Möjligheterna idag är många, och fax ses ofta som något uråldrigt.

Det finns dock fortfarande de som använder faxen, så helt död är den inte. Myndigheter, som exempelvis polis och socialtjänst, var i hetluften förra året då deras rutiner med att faxa information bland annat ledde till att en åttaårig flicka dog eftersom informationen blev liggandes orörd på socialtjänstehandläggarens bord och ingen uppföljning gjordes om huruvida informationen hade kommit fram.

Detta hade förstås lika gärna kunnat vara fallet med e-post, för det som var felet här var den mänskliga faktorn. Faxen kan fortfarande fungera som en bra kommunikationsväg, men som med allt annat så kommer det hela tiden nya utmanare. På Kom4u håller oss alltid uppdaterade för att kunna erbjuda dig de mest passande lösningarna för just ditt företag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *